Založ si blog

Zachovajme paniku II. (ako rozšíriť neistotu? )

 

V prvej časti „Zachovajme paniku“ blogu sme sa venovali virologickým „pochutinám“, ktoré nás postretli za posledných 20 rokov. Popri samotnej   neistote, nad rozširovaním ktorej sa v drvivej miere podieľajú práve médiá, tu svoje hrá aj určitá stádovitosť, ktorá je v ľuďoch nejakou zvláštnou „hrou“ psychológie, zakotvená. Zhodou okolností som sa dnes viezol v električke so psychológom,   podľa ktorého o.i. práve stres (aj z paniky) robí z tela človeka priam ponukový lístok pre choroby (coronavírus nevynímajúc). Podobný názor vyjadrila aj lekárnička v lekárni na Obchodnej ulici v Bratislave, ktorá situáciu, ktorá nastala pri vykupovaní rúšok, nenazvala inak ako počiatkami paniky, ktorá je skutočne tým posledným, čo v situácii okolo tohto vírusu na Slovensku potrebujeme!!! Priznám sa, že ma obrazne povedané „vystrelil“ zo stoličky rozhovor v dnešnej Pravde s Jurajom Mesíkom „Koronavírus je už nezastaviteľný“. Ani nie tak nadpisom, sám som v novinách pracoval a viem, že nadpis „predáva“, ale odpoveďou na otázku: „ o Úrady v členských štátoch EÚ ubezpečujú, že nie je dôvod panikáriť napriek tomu, že situácia nevyzerá dobre. Na druhej strane ľudia skupujú potraviny a hygienické potreby. Kto postupuje správne?

-Paniku určite nepotrebujeme, ale urobiť si na dva či tri týždne zásoby základných vecí, ktoré človek potrebuje, nepovažujem za prejav paniky. Naopak, je to prejav občianskej zodpovednosti. Valí sa totiž na nás epidémia, akú Európa veľmi dlho nezažila. Šírenie koronavírusu je už nezadržateľné; vidíme, čo sa deje v severnom Taliansku. Počet ťažko chorých bude narastať. Bola len otázka času, kedy sa infekcia objaví aj na Slovensku; najprv jeden chorý, potom druhý a začne sa to zvyšovať.

oPoužili ste výraz občianska zodpovednosť.

Pochopiteľne, pretože každý zodpovedný človek by mal rozmýšľať, čo bude, keby ochorel on alebo niekto z jeho rodiny. Ide o to, aby ľudia, ktorí nebudú potrebovať hospitalizáciu, zostali doma. Keď je nutné izolovať sa na dva až tri týždne, nechodiť nakupovať, vyžaduje si to mať zásoby. Panika je iná vec – tá by nastala, keby sme mali na Slovensku veľa chorých a ľudia si až potom zrazu uvedomia, že situácia je vážna.“ Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale mne zo slovného spojenia „občianska zodpovednosť“ pripadá, akoby to bola nepriama výzva zobrať obchody útokom a kopírovať stav, aký tieto na Slovensku zažívajú najmä pred Vianocami. Občianska zodpovednosť je v prípade tohto vírusu práve nepodliehať panike a zachovať si chladnú hlavu a dodržiavať hygienu!!! Nie?

Maléry jedného kandidáta (Ako sa správne drží taška? )

20.03.2024

Máme kandidátov. Známych, menej známych… Ale čo je najzábavnejšie, z niektorých bývalých politikov sa nám zrejme stávajú „kajúcnici“ a rozprávajú o tom, ako to v slovenskej politike v minulosti chodilo. O pár dní sú voľby prezidenta. Osobne sa na ne dívam cez prsty, ten „môj“ kandidát má malú šancu. Ale, ako by povedal optimista, šanca tam stále [...]

Ako zvíťaziť nad „modernosťou“?

19.03.2024

Vraj sme moderní. Máme rôzne technické výdobytky (výdobytky?), pomaly ani nemusíme vyjsť z domu, aj ten nákup nám dovezú…. Pokiaľ sa ale rozhodnete nakupovať po starom, čo je tiež zábava, tak idete do potravín osobne. Tmolíte sa medzi regálmi, v predajni znie pomalá muzika a pokiaľ nemáte zoznam, nakúpite aj čo by ste nechceli. Pri pokladni dlhý rad, tak [...]

Tri veľké pukliny v štáte

12.03.2024

Puklina právna: Najmä od volieb 2023 tu počúvama slová o nejakom „ohrozovaní“ právneho štátu. Dovoľte mi teda otázku: Čo sme tu mali do volieb 2023? Kde boli podobné hlasy, keď na Slovensku určovali život doslova miestodržiteľské vyhlášky bývalého hlavného hygienika? A na internete sa objavili aj štúdie v podobe oznamov, že Slovensko má byť nejakou [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:18

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.