S odstupom času sa mi javí film „Krídielko alebo stehienko“ v hlavnej úlohe s L.Funesom, v postave vydaveteľa známeho gastronomického sprievodcu Charlesa Duchemina, ako humorne spracovaná realita dnešných dní Podľa neho je „jedlo jedna zo slávnych tradíc sladkého Francúzska.“ Za tento postoj má medzi majiteľmi reštaurácii nepriateľov, z ktorých najväčší je Tricatel – majiteľ niekoľkých reštaurácií a propagátor „tovární syntetickej kuchyne.“ Milý súboj týchto dvoch postáv sa stal zdrojom smiechu a v roku 2021, kedy sa myšlienka mať na tanieri syntetické jedlo začala napĺňať „schválením chrobákov“ ako možnej potraviny. V našich končinách nepredstaviteľné…
Dáte si cvrčka?
Ale pozor! Pokiaľ nedokážete prekonať nutkanie skonzumovať pečeného cvrčka či inú potvoru z ríše hmyzu, ktorá je nám zo strany EÚ ponúkaná ako potravinová spása, sú tu ešte zdravotné riziká, ktorá sprevádzajú konzumáciu týchto hmyzích „lahôdok“… Podľa
(Hmyz a chrobáky – všetko dôležité predtým, než ochutnáte cvrčka – GymBeam Blog) má konzumácia hmyzu aj svoje zdravotné nevýhody!
Konzumáciu hmyzu by mali zvážiť ľudia s alergiou na kôrovce, pretože istý výskum zistil, že hmyz môže spúšťať alergickú reakciu podobnú ako pri kôrovcoch. Hmyz a kôrovce patria v živočíšnej ríši medzi článkonožce. Alergia na hmyz bola zaznamenaná pri húseniciach, kobylkách, včelách, cikádach alebo priadke morušovej.]
Toxíny a pesticídy
Nezabúdajte, že tu celý čas hovoríme o jedlom hmyze. Konzumuje sa asi 2000 druhov hmyzu. Je to podobné ako s hubami, niektoré nesú riziko otravy, a preto nepatria do košíka. Isté typy mravcov a včely obsahujú toxíny, ktoré môžu byť nebezpečné. Rovnako bol zistený obsah metabolického steroidu u určitých druhov chrobákov. Ich častá konzumácia môže spôsobiť zdravotné problémy. Okrem toho vás určite zaujíma, ako je to s pesticídmi a hmyzom. Pesticídy a herbicídy na poliach škodia človeku, zvieratám a hmyzu. Možno ste netušili, ale niektoré druhy hmyzu zvládajú vyššie dávky ťažkých kovov, než cicavce. V prípade konzumácie hmyzu preto vzniká mierne vyššie riziko otravy olovom alebo arzénom. Ide o minimálne nebezpečenstvo, ale predsa ho treba vziať do úvahy. Agentúra EFSA (The European Food Safety Authority) zverejnila riziko spojené s konzumáciou hmyzu. V správe uvádzajú možné biologické a chemické riziká, alergénnosť a environmentálne riziká vzťahujúce sa na hmyz chovaný na farmách. Správa konštatuje, že pre lepšie stanovenie rizík je odporúčaný ďalší výskum. Vo svete sa konzumujú stovky druhov hmyzu, ale očakáva sa, že dopyt po jedlom hmyze v krajinách EÚ bude obmedzený na iba niekoľko druhov, napríklad cvrčky, kobylky alebo muchy. Riziko spojené s pesticídmi je vyššie v prípade zberu voľne žijúceho hmyzu. Vo svete boli dokonca zistené prípady zdravotných problémov po konzumácii hmyzu zbieraného z oblastí, na ktoré boli použité pesticídy.
Ďalšie riziká konzumácie hmyzu
V neposlednom rade sú to antinutrienty, ktoré bránia v absorpcii živín. Exoskelet hmyzu obsahuje antinutrienty, čo znižuje vstrebávanie bielkovín. Záverečným a možno zbytočným varovaním je riziko baktérií, sú všade a hmyz nie je výnimkou. Okrem toho sa hmyz živí na miestach plných baktérií, napríklad zhnitej potrave. Myslíte, že sa tento problém týka iba voľne žijúceho hmyzu? Ani viaceré hmyzie farmy v Ázii nespĺňajú vysoké hygienické štandardy, a možno sa to netýka iba fariem v Ázii.
Dáte si rezeň s 3D tlačiarne či laboratória !?
Po chrobákoch či červíkoch ( Budeme jesť červíky? (Je klobása v ohrození? ) – život – Blog – Pravda ) sa spomína aj umelé mäso a mlieko, konkrétne jeho predaj v EÚ. (Ještě letos má být podána žádost na plošný prodej umělého masa a mléka v EU – Necenzurovaná pravda – nepřikrášlená realita islamizovaného světa (necenzurovanapravda.cz)
Ešte tento rok má byť podaná žiadosť na plošný preda umelého mäsa a mlieka v EÚ. Zatiaľ čo predaj niektorých druhov hmyzu(cvrčky, múčne červy a kobylky) bol už pre EÚ plošne schválený a hmyz tak môže byť v bežnej ponuke obchodov a reštaurácií, umelé mäso sa zatiaľ predáva len v testovacom režime. Vzhľadom k tomu že plány globalistov počítajú s odstránením zvieracieho mäsa z nášho jedálnička do roku 2035. Prírodné mäso má byť nahradené hmyzom, ktoré je dnes vyrábané laboratórnou kultiváciou či na 3D tlačiarňach. Tak čo, dali by ste si taký laboratórny rezeň či pečeného cvrčka? —
Raz som si v práci rozbalil na stole bravčový... ...
Celá debata | RSS tejto debaty