Založ si blog

Ako máme hoax pod nosom a nevidíme ho

Veci na internete si žijú skutočne svojim životom. Podobne ako ľudia, ktorí v relatívne dobrom mentálnom zdraví prežili pandémiu mozgu v rokoch 2020-2022.  Tu sme sa začali deliť na „testovaných a netestovaných,“ tam na neočkovaných a očkovaných. Neodsudzujem  ani jednu kategóriu – mali  na to svoje dôvody   („dôvody“?). Jednoducho po nich nepátram, nezaujímajú ma! Čo sa ale udomácnilo, bolo pomenovanie dezolát.  Dezolátmi sa vo vnímaní (asi propagandou“ správne“ nasmerovaných) jedincov stali tí, ktorí mali tú „drzosť“ , že odmietli chválospevy na vakcíny. Hovorili o ich vedľajších účinkoch a podobne. Iná situácia nastala pri konflikte u nášho východného suseda.Zdvihla sa vlna protiruskej hystérie, až fanatickej. Jeden okamih som mal pocit, že tých ,  ktorí prechovávajú nejaké sympatie k tejto krajine, začnú rovno lynčovať na ulici. Boli sme  svedkami nekritickej solidarity ši „solidarity“? Zastávam názor, že každý konflikt je zllý… Sociálne siete sa stali doslova virtuálnym bojiskom jedných s druhými…

Zrušíme sociálne siete?

Profil napr. na Fb mám kvôli informáciám –  mám tam zdieľané články z rôznych inet denníkov, týždenníkov či aj občasníkov. Šetrí to čas a nemusím otrocky vypisovať ich  iadresy do vyhľadávača. Obvinenie zo zaujatosti odmietam, lebo nemám problém si (v prípade záujmu) prečítať „N-ko či  Sme.“ Druhá  vec je, či sú ečlánky v týchto médiách pre mňa niečím prínosným. Floskule o demokracii a slobode či dodržiavaní Ústavy SR od tých, ktorí si z nich (v rokoch 2020-22 )robili vrtuľu nemám chuť  čítať ani v printovej verzii a ani na internete  V tomto je pre mňa sociálna sieť prínosom.

 Duní Dunaj, „hoax“ za hoaxom sa valí…

Akousi módou sa stalo zo všetkých strán opakované:“Čítajte len informácie z preverených zdrojov.“  Kam dospelo toto opakovanie? K inzerátu na Fb:“ Hľadám nové ´hoaxy´, tie z minuléro roku sa stali  pravdou.“  Najmä sociálne siete sa stali súbojom linkov na to, aby ten  či onen diskutujúci dokázal tú „svoju pravdu. Smejem sa pri spomienke na pohon, ktorý sa svojho času rozpútal na T.E. Rostasa. Za jeho článok „Klin Židov medzi Slovanmi“ či na jeho vydavateľské aktivity v mesačníku Zem a vek sa rozpútal pohon. Smejem sa preto, že keby „súdna znalkyňa, “ ktorá bola naˇho povolaná, mala písať posudok napr. na Hlas Slovenska, ktorú vychádzal začiatkom 90.rokov 20. Storočia a uverejnil gardistické pesničky so slovami aj notovou osnovou, tak by dosiahla, prepytujem rovno  súdnoznalecký, nazvime to< posudok, tak by chodila tuším rovno po mihalniciach…   

V rámci „správnej“ rusofóbie, pretáčaniu histórie, akoby Dolfi so svojim štvorčekom fúzov bol „ dobrácky ujo,“ ktorý nás ( aj Čechov  a Slovákov) zachránil pred komunizmom a bývalýmm Sovietskym zväzom, sa tu začali (regióm v strede Európy) búrať pamätníky osloboditeľom z radov Červenej armády. „Svoje“ schytal aj Slavín v Bratislave – jeden z pamätníkov a  miesto posledného odpočinku vojakov Červenej armády, ktorý tu pri oslobodzovaní padli.  Najprv ho vandali poškodili, v rámci tej „správnej “  rusofóbie   ho pomaľovali farbami vlajky Ukrajiny .

 

  pohľad na hlavné schody pamätníka Slavín, pomaľované žltou  a modrou farbou         foto:archív

Neskôr sa na jednou portáli objavil článok  z „bombastickým“ titulkom (viď. link  Aquapark namiesto Slavína? Ex-poslanec za Sme rodina uveril najhlúpejšiemu FB výmyslu (aktuality.sk).

A „narodil“ sa jeden z hoaxov internetu: internetový profesor Július Hlísta. Nakoľko hlísta je druh parazitu, tak som po celý čas bral tohto „profesora“ ako parazita. Minimálne kvôli tomu, že na všetkých evidentne fotomontážach mal ten  istý sklon  hlavy a ten istý pohľad.

 

Koniec internetového „profesora“?

Neprajem nikomu nič zlé. Ani živým a ani imaginárnym bytostiam. Veľká škoda, že nemám link na článok,  ktorý hovorí KTO za touto  „profesorskou“ figúrkou stojí. Samozrejme,  je mi jasné, že si niektorí čitatelia pomyslia,  že som v tom, že som objavil Ameriku. Môžem ich ukľudniť: Nie, neobjavil som ! Nakoľko sú  dnešné dni stali dňami likeov, kedy treba na doloženie svojich tvrdení aj články, je celý tento blog o názore, doplnený  linkom na článok o tejto postavičke.

 

Maléry jedného kandidáta (Ako sa správne drží taška? )

20.03.2024

Máme kandidátov. Známych, menej známych… Ale čo je najzábavnejšie, z niektorých bývalých politikov sa nám zrejme stávajú „kajúcnici“ a rozprávajú o tom, ako to v slovenskej politike v minulosti chodilo. O pár dní sú voľby prezidenta. Osobne sa na ne dívam cez prsty, ten „môj“ kandidát má malú šancu. Ale, ako by povedal optimista, šanca tam stále [...]

Ako zvíťaziť nad „modernosťou“?

19.03.2024

Vraj sme moderní. Máme rôzne technické výdobytky (výdobytky?), pomaly ani nemusíme vyjsť z domu, aj ten nákup nám dovezú…. Pokiaľ sa ale rozhodnete nakupovať po starom, čo je tiež zábava, tak idete do potravín osobne. Tmolíte sa medzi regálmi, v predajni znie pomalá muzika a pokiaľ nemáte zoznam, nakúpite aj čo by ste nechceli. Pri pokladni dlhý rad, tak [...]

Tri veľké pukliny v štáte

12.03.2024

Puklina právna: Najmä od volieb 2023 tu počúvama slová o nejakom „ohrozovaní“ právneho štátu. Dovoľte mi teda otázku: Čo sme tu mali do volieb 2023? Kde boli podobné hlasy, keď na Slovensku určovali život doslova miestodržiteľské vyhlášky bývalého hlavného hygienika? A na internete sa objavili aj štúdie v podobe oznamov, že Slovensko má byť nejakou [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.