Založ si blog

Staneme sa číslami? II.

Vitajte v dobe číselnej

 

Podľa návrhu zákona bude mať každá osoba ministerstvom vnútra pridelený jedinečný identifikátor fyzickej osoby – BIFO. Mal by byť tvorený z náhodného desaťmiestneho čísla, generovaného kryptografickým kľúčom. Identifikátor teda vznikne utajeným postupom a počas života človeka bude nemenný a uvedený v dokladoch osoby.

Pri vybavovaní pasu či pri žiadostiach o prídavok na dieťa tak namiesto rodného čísla bude žiadateľ uvádzať BIFO. „Jedným z dôvodov je chybovosť pri prideľovaní rodného čísla a neželané duplicity, ktoré spôsobujú v reálnom živote problém najmä občanovi,“ vysvetlil tlačový odbor ministerstva vnútra.

 

Ďalším podľa rezortu je možnosť zneužitia osobných údajov, ktoré rodné číslo obsahuje. „Je možné z neho zistiť vek a pohlavie nositeľa, čo pri hromadnom spracovaní môže poskytnúť pre určité subjekty zaujímavé informácie s komerčným využitím,“ pripomenul tlačový odbor.

 

Malé Rotschildovo?

Vraj nám môžu zneužiť osobné údaje! Čo by na to asi povedal vojak Švejk? Asi by sa z absurdností, ktorými je tak presýtená táto doba naozaj zbláznil.BIFO, ako sa má vraj tento geniálny vynález volať, tento zhluk desiatich čísiel, ktoré z človeka urobia dojnicu, nás má vraj ochrániť od zneužitia osobných údajov.Hurá, poďme ochraňovať, keď muži a ženy definitívne splynú do jednej masy čísiel, z ktorej už fakt nerozoznáme muža, ktorý sa plieska do hrude a vypchatých pŕs, že jeho právom je byť ženou. Stratia sa aj definitívne ženy, z ktorých niektoré budú pobláznené kadejakými teóriami, a budú považovať všetkých mužov za stelesnené zlo. A to ani nehovorím o nezmyselných výdavkoch, ktoré si tento výstrelok vyžiada . Hovorilo sa o niečo vyše 200 miliónoch eur!!! Stali sme sa malým Rotschildovom???

 

Maléry jedného kandidáta (Ako sa správne drží taška? )

20.03.2024

Máme kandidátov. Známych, menej známych… Ale čo je najzábavnejšie, z niektorých bývalých politikov sa nám zrejme stávajú „kajúcnici“ a rozprávajú o tom, ako to v slovenskej politike v minulosti chodilo. O pár dní sú voľby prezidenta. Osobne sa na ne dívam cez prsty, ten „môj“ kandidát má malú šancu. Ale, ako by povedal optimista, šanca tam stále [...]

Ako zvíťaziť nad „modernosťou“?

19.03.2024

Vraj sme moderní. Máme rôzne technické výdobytky (výdobytky?), pomaly ani nemusíme vyjsť z domu, aj ten nákup nám dovezú…. Pokiaľ sa ale rozhodnete nakupovať po starom, čo je tiež zábava, tak idete do potravín osobne. Tmolíte sa medzi regálmi, v predajni znie pomalá muzika a pokiaľ nemáte zoznam, nakúpite aj čo by ste nechceli. Pri pokladni dlhý rad, tak [...]

Tri veľké pukliny v štáte

12.03.2024

Puklina právna: Najmä od volieb 2023 tu počúvama slová o nejakom „ohrozovaní“ právneho štátu. Dovoľte mi teda otázku: Čo sme tu mali do volieb 2023? Kde boli podobné hlasy, keď na Slovensku určovali život doslova miestodržiteľské vyhlášky bývalého hlavného hygienika? A na internete sa objavili aj štúdie v podobe oznamov, že Slovensko má byť nejakou [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?